Het nut van winterbanden heeft zich door toedoen van opeenvolgende strenge winters reeds meermaals bewezen.

Door hun specifieke rubbersamenstelling en uitgekiend loopvlak (technische kenmerken) reageren winterbanden beter dan zomerbanden in winterse omstandigheden. Niet enkel tijdens sneeuw of ijzel maar ook wanneer het kwik onder de 7 graden Celcius duikt. De remafstand wordt merkbaar verkort en de baanvastheid van de wagen vergroot.

De beschikbaarheid van winterbanden laat tijdens piekperiodes wel eens te wensen over dus, raden wij onze klanten aan hun aankoopintenties ruim voor de aanvang van de winterperiode (oktober) kenbaar te maken.

De verplichting om winterbanden te monteren en de periode waarin dit moet gebeuren is verschillend in de ons omliggende landen.

Land Verplicht? Periode Opmerking
België Niet verplicht Van 1 april tot 30 oktober zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig verboden.
Denemarken Niet verplicht
Duitsland Verplicht Bij winterse omstandigheden. Aanbevolen minimaal 4 mm profieldiepte. De band moet een sneeuwvlokjes-symbool dragen.
Frankrijk Verplicht bij bord Uitgangspunt: De winterbanden moeten corresponderen met de wegomstandigheden.
Groot-Brittannië Niet verplicht
Italië Verplicht bij bord Verplicht in de Aostavallei van 15 oktober tot 30 april en in provincie Milaan 15 november t/m 31 maart. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen.
Luxemburg Verplicht Bij winterse omstandigheden.
Nederland Niet verplicht
Noorwegen Verplicht 1 november tot 1 mei Bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte van 3mm.
Oostenrijk Verplicht 1 november tot 15 april Bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte van 4mm. Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht gesteld worden.
Spanje Niet verplicht
Tsjechië Verplicht bij bord 1 november tot 1 mei Minimale profieldiepte van 4mm. Spijkerbanden zijn verboden.
Zweden Verplicht 1 december tot 1 april Bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte van 3mm.
Zwitserland Verplicht bij bord Minimale profieldiepte van 4mm. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen.